tirsdag 31. august 2010

Blogg til siste sekund! (Matt. 18.20)

Novellen Matt. 18.20 er skrevet av Tor Åge Bringsærd og er en av mange kjente novelletitler av Bringsærd. Her følger en novelleanalyse som i all hovedsak legger vekt på de ulike virkemidlene som kommer frem.



MATT. 18.20



Novellen handler om en situasjon der en man med minioritets bakgrunn prøver å gå inn i en "hvit kirke". Noe som ender med slagsmål, ettersom dette ikke er ønsket fra kirkens og liturgens side. jeg syntes novellen er veldig bra skrevet og at novellen generet er en av de bedre jeg har lest. Dette skyldes i all hovedsak den vide bruken av virkemidler.



for å gå litt inn på hvilke virkemidler som blir brukt vil jeg si allusjoner, symboler og kontraster er noen av de virkemidlene som kommer tydeligstfrem. Foreksempel blir vi fortalt at minioriteten har stygge hender, "det ser nesten ut so mde er blitt naglet". Dette er et typisk symbol på at vedkommende kan være Gud. Novellen er også fylt av kontraster. Dette kommer tydelig frem hvis du ser på kontraster som; hvit/sort samt språkbruk/minioritetens valg ved å ikke snakke.



Allt i allt en god novelle som absolutt er verdt og lese!

1 kommentar:

Alexander sa...

Flott innlegg, Kenna er Best! Stå på!