onsdag 13. oktober 2010

Modernismen hva er det?

Det er mange særtrekk i modernismen. Ofte bryter man med det tradisjonelle og det er mye eksprementering. Dette fordi det ofte stilles et krav om å skape noe nytt. Det legges også stor vekt på fremmedfølelse og fremtidspessimisme i modernismen

Litt om Knut Hamsun

Bakgrunnen for at Hamsun bryter med tradisjonell form rundt 1890 tallet er fordi han mente han stod for en ny helt annerledes form for menneskeskildring. Han hadde tidligere presentert denne nye formen for skildring i et tidligere litterært verk; ”Fra det ubeviste sjeleliv”

Knut Hamsun var en kunstner og forfatter. Han vokste opp i 1859 og gikk bort en sen kveld 92 år senere. Hamsund er kjent for sine litterære verker og sin moderne skrivemåte. Spesielt kjent er verket Sult (Jeg -roman). Hamsund er også kjent for sine litterære foredrag. Allerede som 32 åring reiste han landet rundt og forklarte om samtidslitteraturen. Han både slaktet og spiddet denne formen for skrivemåte.

Vi kan i dag kalle Hamsun for en nyromantiker fordi han brøt med samtidslitteraturen!

Romanen Sult er en roman skrevet i Jeg form. Romanen presenterer ikke jeg personen og vi får vite svært lite om han. Hovedpersonen kommer i dilemmaet ved å være en ”tilværelsens utlending” i Oslo. Romanen mangler tematikk og består ikke av klassisk roman struktur. Det vil si at den verken har innledning eller avslutning.

Hamsun presenterer dette verket med sin suggererende skrivekunst og man føler man kommer skikkelig under huden på hovedpersonen. Sult er den første romanen av sitt slag og ligner ikke på noe tidligere verker. Boken ligner derimot i stor grad på de to neste verkene til Hamsun.

Det er en rekke modernistiske trekk i romanen Sult. Romanen er skrevet i forhold til den ekspresjonistiske delen av modernismen.

Ingen kommentarer: