fredag 20. mars 2009

Sandvika møter Terminator

I 2 uker har vi hatt et reklame prosjekt på Sandvika vgs. 180 førsteklassinger har sprunget i korridorene med videokamera i hendene. Det at elever fra studiespesialiserende i det hele tatt skulle greie å sette sammen en informativ reklamesnut om Sandvika vgs er utrolig. Det er liksom Medier og Kommunikasjon som skal redigere ikke vi...!

Jeg er veldig fornøyd med resultatet i min gruppe gitt at dette hadde vi ikke gjort før. For det første kan vi ikke filme. Etter noen timer, unnskyld mange timer med redigering, begynte filmen å ta form. Vi hadde greid å belyse de temaene vi skulle, og vi hadde fått med info om de fleste av skolens fasiliteter. 


"Terminator Sandvika" er kanskje en litt spesiell tittel for en informativ reklamefilm. En ting som er sikkert er ihvertfall at det var et gjennomtenkt valg. Vi som følger mye med i reklameverden vet at det er en ny trend som blomstrer opp for tiden. Nemlig det å lage reklamen som en film med en kjent skuespiller, eller et kjent plott. Videre er det jo nå kjent at det kommer en ny Terminator film til sommeren så 
hva ville ikke gi mer PR en å bygge plottet på det... Og det er jo akkurat mot sommeren filmen skal "go publick" da nye elever skal finne fram på skolen. Jeg vil si at filmen vår informerer relativt godt samtidig som den får fram at "vi ikke leker IT". Vi brukte også en rekke andre virkemidler, men felles for dem alle var at ingen kunne bryte med "filmreklame" sjangeren vi valgte, de skulle heller utdype den. 

Det skal sies at vi møtte en rekke problemer underveis. Det kan man også se av det ferdige produktet. For å underbygge Terminator temaet la vi i utgangspunktet på gamle krigssanger og kristne sanger. Vi brukte foreksempel sangen "Dies Irea", men pga opphavsrett og andre lover var det strenge restriksjoner på hvor mye av sangen vi kunne bruke. (lov §3) . Så med mangel på tid måtte vi fylle inn litt "alternativ" musikk. Jeg sier ikke at det ikke fungerte, bare at det kunne vært gjort bedre. 

"Dette er noe av det mest imponerende jeg har sett" er det eneste jeg har å si til resten av klassen, og diverse andre klasser, sine bidrag til prosjektet. Det er sikkert at Sandvika vgs ikke kun utvikler mediaspesialister på MK, SSP følger hakk i hæl. Noe jeg også har nevnt tidligere i forbindelse med en tidligere norskfilm vi lagde. 

Alt i alt et artig prosjekt, og nok en grunn for å velge Sandvika vgs!

torsdag 5. mars 2009

Reklame på godt og vondt

Reklame kan være hva som helst, og den er over alt. Bare noe så hverdagslig som en tur til butikken kan bli en stor reklamekampanje. Reklamen du da ser og videre bærer er i form av logoer som ofte er plassert på handleposer... En reklames oppgave er å selge noe eller markedsføre et produkt. En reklame trenger nødvendigvis ikke å være positivt. Et eksempel på dette er valget 2008 i USA. Under valget publiserte republikanerne reklame som kun forsøkte å svartmale demokratenes predidentkandidat, Obama. 

For at reklamen skal ha effekt brukes det mange ulike virkemidler. Det er kombinasjoner av ulike virkemidler som skaper størst effekt. Foreksempel vil bruk av sterke farger, kjendiser og fornyelse skape en større effekt en en reklame som kun bygger på et virkemiddel. 

I dagens samfunn er reklame blitt så hverdagslig at vi nærmest ikke tenker over den. Du kan foreksempel ikke gå 5 min i byen uten å se en grønn buss hvor det står CDON.COM dekorert over hele bussen.

For å forklare hvordan reklame er bygd opp, uten å lage et langt innlegg om det, skal jeg kort forklare AIDA prinsippet. Dette er prinsippet bak enhver reklame, de norske ordene bak forkortelsen er; A-Oppmerksomhet I- Interesse D- Ønske A- Handling. En god reklame kombinerer disse elementene på ulike måter.

Jeg skal nå prøve å analysere en reklame. Jeg tenkte først å analysere en tv reklame.  Men, så kom jeg på at den reklamen som virkelig er god er den reklamen vi omgås hele tiden. Derfor har jeg valgt Kiwi-kjeden sin reklame, som dere kan se gjennom innlegget. Jeg tror jeg tør påstå at det er få reklamer som er mer vellykkede enn reklamen"moms kutt på frukt og grønt". Jeg kan i hvert fall si på vegene av min familien at vi handler på Kiwi på grunn av deres gode markedsføring.

"Vi kutter momsen" står overalt. Kiwi nøyer seg ikke med litt reklame, de vil vise Norge at de mener alvor. Det kommer tydelig fram at hensikten med annonsen er å kapre nye kunder. Jeg tror kundegruppen reklamen gjenspeiler primært er personer fra 20 års alderen til personer langt oppe i årene. For å få leseren interessert spiller reklamen på den særegne Kiwi- grønnfargen. En annen viktig faktor reklamen har er at den blir endret hele tiden, men budskapet er likt. På den måten får reklamen stadig ny oppmerksomhet.

Reklamen bruker "store bokstaver" og "spiller på" lommeboken og sunnhet.  "Hvem vil vel betale unødvendig mye for noe staten for lengst burde gjort billig", forklarer Kiwi gjenom sin reklame. På den måten setter Kiwi seg selv i et godt lys, og får både staten og andre matvarekjeder til å fremstå som griske og uansvarlige.

Reklamen er god fordi Kiwi øker stadig sin manrkedsandel. Fornyelse av reklamen sørger for at folk igge går lei. Det er likevel en hake knyttet til reklamen. Enkelte hevder at Kiwi faktisk ikke gir folk momsrabatt slik de lover i reklamen. Uansett, Kiwi selger bra, og da er hensikten med reklamen oppnådd. 
Foto/reklame: Kiwi

"For de uten P"

Her kommer en matte oppgave til mine leseres store fortvilelse. Ops, Ops dette er ikke en oppgave for dere med P-matte.

Et hint kan jeg gi; derivasjon er et fint sted å begynne. Hvis dere greier oppgaven eller tror dere greide den,  send gjerne løsningsforslaget som kommentar til innlegget!

-> Du har en kvadratisk papplate med sider 10 cm:

-> Klipp ut hjørner og brett slik at platen blir en eske uten lokk.

-> Hvor store hjørner må du klippe for at volumet av esken skal bli størst mulig?

torsdag 26. februar 2009

Mitt liv som Hund

"Mitt liv som hund" er en svensk film fra 1985. Filmen bygger på Reidar Jönssons kjente novelle "Mitt liv som Hund". Da boken kom ut ble den godt mottatt og boken ble raskt oversatt til en rekke språk. Filmen som er regissert av Lasse Hällström gjorde også en stor suksess da den kom ut, den er også oversatt til flere språk. 

Filmen har gode skuspillere. At flere en meg er fornøyde med skuespillerne kommer tydelig fram gjennom flere omtaler. Hovedrolleinnehaver Anton Glanzelius og filmen ble belønnet med Guldbaggen som er en gjev svensk filmpris. 

Filmen "Mitt liv som Hund" handler om Ingmar, og om hvordan han opplevde året 1959. På grunn av moren som er syk, blir Ingmar og broren hans tidlig i filmen sendt til hver sin slektning. Ingmar havner hos onkelen sin sør i Sverige. På landet skjer det mye og lokalsamfunnet byr på mange spennende opplevelser for Ingmar. Ingmar møter kjærlighet og vennskap i det lille lokalsamfunnet. Det er dette handlingen i filmen dreier seg om. 

Midtveis i filmen er sommerferien over og Ingmar reiser hjem. Moren er dessverre ikke blitt bedre og Ingmar blir sendt tilbake til bygda og onkelen sin. Det blir fort vanskeligere for Ingmar å passe inn. Etter en tøff tid får han vite at moren er død og at Sickan, deres gamle hund, er død. Kommunikasjonen med innbygerne på bygda når et bunnpunkt, men etterhvert kommer Ingmar seg og mot slutten er Ingmar nesten blitt den samme gamle gledessprederen som han en gang var.  

Gjennom hele filmen har Ingmar en dyp filosofisk tankegang og det er her titelen "Mitt liv som hund" kommer inn. Ingmar syntes synd på flere hunder blandt annet hunden Laika, "Tenk å sende en hund ut i verdensrommet og ikke være klok nok til å sende med nok mat" er et sitat Ingmars ofte filosoferer rundt. Ingmar sammenligner sitt eget liv med Laikas. Midt i filmen da Ingmar har det som tøffest, tror han faktisk han er en hund og begynner å bjeffe. En av disse scenene blir vist som første scene. Dette er trolig ment som et frampek som skaper en kontrast til det gode livet som skisseres i starten av filmen. 

Det er brukt mye ressurser for å skape en god struktur i filmen. Filmen er bygget opp kronologisk, og inneholder få frampek. Regissøren har heller valgt å bruke repitisjon, både av scener og av dialoger for å få fram budskapet. Filmens skuespillere er relativt uerfarne, men jeg syntes ikke filmen bærer preg av det, eller mister troverdigheten sin. Manuset legger også opp til den frie flyten som dialogen bærer preg av. Jeg vil si alle personene i filmen gjenomgår en ganske drastisk endring i væremåte. Enkelte går fra å være selvopptatte til å bry seg om andre, mens andre vokser som personer. 

Filmen bærer preg av få "skole" virkemidler, altså de virkemidlene elever lærer at en film bør inneholde. Denne mangelen i seg selv er et virkemiddel som retter mer fokus over på miljøskildringene og skuespillernes tolkning av deres roller. Jeg syntes det er dette som gjør filmen så bra. Miljøet som skildres er det typiske "bygdemiljøet", som alle kjenner til fra andre filmatiseringer som f.eks."Emil i Lønneberget" osv.  Et av de viktigste virkemidlene i film, musikk, brukes lite. De få gangene musikk brukes er når musikken skal hjelpe seeren til å tolke stemningen "riktig", foreksempel spilles trist musikk når vi skal føle sorg.

Kameravinkel er et indirekte virkemiddel da vinkelen kan påvirke vår oppfatning av scenen. Dette brukes mye i filmen for å skape de riktige stemningene. Eksemplevis brukes froskeperspektiv, for å illustrere makt hos de personer i filmen som har det.   

Foto: Filmweb
          Aftonbladet

torsdag 12. februar 2009

Musikkvideo "Electric Feel"

Ukas bloggoppgave "skriv om en musikkvideo du liker...". Joda, spennende oppgave det, bortsett fra; jeg ser ikke på musikkvideoer. Den lille tiden jeg bruker på musikk er stort sett på toget og der er det begrensede muligheter for å se musikkvideoer. Oppgaven var formulert som at vi enten kunne velge en musikkvideo vi syntes var bra, eller en som var annerledes.  Jeg valgte sistnevnte og presenterer derfor "Electric Feel" med MGMT. 

MGMT, er et relativt ukjent musikkband. Jeg hørte faktisk ikke om dem før jeg leste en artikkel om den blomstrende Indie- stillen i D2.  Musikken deres er "alternativ", noe som vil si at den ikke direkte passer inn i en sjangre, men deler likhetstrekk med mange sjangre. Sangen er hentet fra debuttlbumet deres "Oracular Spectaular" som ble utgitt i 2008, dette er til dags dato bandets eneste album. 

Det er mye som skiller MGMT fra andre band. En av de mest framtredende egenskapene er at de legger mye sjel i tekstene sine. Måten bandet opptrer på kan mest sammenlignes med hippiene. Sangtekstene er samfunnskritiske på samme måte som hippiene var, dette kommer også veldig tydelig fram i musikkvideoen til denne sangen. Teksten handler kort fortalt om; en person som synger og "jenta" hans som har elektriske krefter. Elektrisiteten brukes her som en link til "livet". Personen synger videre om hvordan hun kan bruke denne kraften til å hjelpe han, og verden. Hun framstilles både som en person og en kraft.  

Musikkvideoen forteller indirekte ikke noen historie, men mer om en hendelse og en følelse. Videoen starter med at vi ser en stamme langt ute i skogen. Denne stammen har en blanding av gammel hippiestil og den mer moteriktige 2009 stilen. Musikkvideoen viser deres fest ute i skogen mens de venter og senere mottar denne såkalt elektriske kraften. Stammen feirer mens de omgir seg i den elektriske lykkerusen som skapes når de mottar kraften. Jeg tror målet med musikkvideoen hele tiden er å skape en  god følelse rundt det å være annerledes. 

Det er en indirekte god sammenheng mellom sangteksten og videoen, ettersom de begge prøver og oppnå denne litt annerledes følelsen. Musikkvideoen skaper en stemning av fornyelse og modernisering, man får faktisk litt lyst til å danse med dem og kle seg med noen fillete gamle klær. Dette har trolig vært baktanken med musikkvideoen, siden denne litt enkle, men samtidig stilfulle klessmaken, er et av grunnprinsippene til MGMT.  

Som dere sikkert har skjønt er musikkvideoen litt annerledes, og skiller seg fra den perfekte idealstilen de fleste nyere musikkvideoer bygger på. Dette er grunnen til at jeg valgte den, "hvorfor skal alle være like". Nok en gang et innleg som bygger på identitet.

Foto: D2  , Flickr
Sangtekst:     Rockpoplyrics
Musikkvideo:  Youtube

torsdag 5. februar 2009

Sangtekster

Musikk er et spennende tema. Dette syntes jeg fordi musikk inneholder så mange former for skjult budskap som du må lese teksten ganske grundig for å finne. Selv hører jeg ikke så veldig mye på musikk. Antageligvis fordi jeg har fått det inn med morsmelken at, "musikk skader hørselen". I senere tid vet jeg jo at det er volumet som tar hørselen og ikke musikken (selv om teksten ikke akkurat alltid er veldig utdannende).

Sangen jeg skal presentere heter "Material World" og blir framført av Madonna. Sangen blander god rytme med et godt budskap. Teksten tar for seg hvordan verden faktisk er, og hvordan vi som mennesker oppfører oss. Selvfølgelig blir bildet sangen danner litt "overfladisk", men det er etter min mening litt av vitsen "Svinger det ikke, hjelper det ikke med et bra innhold" 

Du kan høre sangen her: klasisk-versjon  

Det er mange grunner til at jeg valgt denne sangen. For det første er sangen skrevet og framført av en av verdens største sangere. Som nevnt ovenfor angriper Madonna et fenomen som berører oss alle, nemelig den materialistiske biten av oss. Da sangen først kom ut med hennes andre album (Like A Virigin), fikk sangen mange tilhengere og den er den dag i dag en av hennes "Signatur sanger" også kalt "frontsanger". Jeg liker også det overfladiske blikket og de kontrastene hun bygger ved å si "I'm a material girl"

Sangen krever ikke mye forkunnskaper for å kunne nytes. Siden sangen var en av hennes første sanger er teksten også relativ "enkel". Det jeg mener med "enkel" tekst er at det er bra flyt mellom sang og melodi, og at teksten kommuniserer bra med lytterne. Madonna sørger for en klar rytme som går gjennom hele sangen og skaper framdrift. Dette gjør det lett for uerfarne lyttere å få "gruven", det gjør også at sangen passer bra å spille på diskotek.   

Som lytter danner man seg fort et bilde av sangen, og Madonna. Siden denne sangen var en av front sangene hennes, som skulle få henne opp på et internasjonalt nivå, danner sangen raskt et bilde av Madonna som artist. Dette bildet er litt kornete, og det er disse hullene som skaper lysten til å høre mer fra artisten. Det var trolig disse hullene hun ville dekke en liten stund senere da hun slapp musikkvideoen av sangen. Hørte du på sangen fikk du sikkert en følelse at Madonna er; overfladisk, bortskjemt og rik. Her er musikkvideoen, og ikke si meg at du ikke har et annet bilde av Madonna nå!


Jeg vil si teksten er samfunnskritisk på en indirekte måte. Madonna latterliggjør på en måte det "normale menneske" ved å framtre som om hun er virkeligheten. Denne håningen av befolkningen blir derimot ikke spesielt slem, ettersom hun overdriver så mye at folk skjønner moralen. At vi lever i en materialistisk verden er et faktum, men så ekstrem er den ikke. Da sangen kom ut i 1985 var nok Madonna litt framsynt med visjonen i teksten. Jeg vil si at sangens innhold passer bedre til dagens samfunn en den eldre modellen i 1985. Hvorvidt det er positivt å leve i en materialistisk verden tror jeg ikke jeg skal ta stilling til her. Det er en annen diskusjon.     

Sangtekst: Yahoo Lyrics

mandag 2. februar 2009

Native Americans (engelsk)

Dette er et Engelsk prosjekt vi hadde 02.02.09 på skolen, som vi skulle publisere på blogen vår. Presentasjonen er laget på Glogster


 

Hvis ikke den interaktive presentasjonen vises kan du trykke her

fredag 23. januar 2009

Lyrikk

Lyrikk er en mystisk og til dels ukjent del av den skjønnlitterære sjangeren for meg. Lyrikk er tekster som har en melodisk tilknytning. Det vil si at de ofte har en rytme, det er denne som er drivkraften til den lyriske teksten. Lyriske tekster er en av hovedsjangerne med mange under sjangere. Eksempler på disse er; dikt, vise og joik, men det er også mange flere litt mindre lyriske undersjangere som ikke er så kjente.  

Som sagt tidligere er jeg ganske ny i den lyriske verden, så å velge et dikt var ikke helt lett, men jeg syntes jeg fant et ganske fint et. Jeg har dessverre ikke kunnet kopiere inn diktet her, ettersom åndsverksloven sier at man ikke kan publisere tekster/dikt på nett uten tilatelse. Dette gjelder ikke dersom teksten/diktet allerede er utgitt offentlig, men jeg vet ikke hva det regnes som derfor får dere nøye dere med en link. Diktet jeg valgte heter "Mauren" og er skrevet av Inger Hagerup. Dere kan lese diktet på denne siden.

Link: "Mauren"

Forfatteren er som nevt Inger Hagerup. Hagerup har gjort seg til en kjent forfatter gjennom en rekke diktsammlinger og noen litt mindre kjente skuespill. Hun er født i Norge, men flyttet til Sverige da andre verdenskrig brøt ut. I løpet av livet rakk hun å bli veldig kjent og preger den dag i dag skolebøker. "Mauren" er hentet fra diktsammlingen "Så rart" som ble gitt ut i 1971. Diktsamlingen inneholder en rekke kjente dikt og vers. Kritikere har gått så langt som å si "barneversene må vel karakteriseres som del av vår norske kulturarv".

"Mauren" er et spennende dikt som kan tolkes lett, men på mange forskjellige måter. Diktet er ganske kjent, vi brukte det i både barneskolen og ungdomsskolen. Jeg syntes også at diktet treffer meg perfekt i måten det henvender seg til meg på, "Jeg er akkurat stor nok", "Fyller meg selv helt". Som poengtert tidligere passer dette utdraget meg fint siden vi deler disse tankene.

Diktet handler om en maur og hvordan han ser på seg selv. Mauren holder en monolog om hvordan han og andre oppfater han. Selv mener jeg budskapet kommer ganske tydelig fram. "Vær deg selv, og da er du pefekt", men dette er min tolkning. Andre som leser diktet kan sitte igjen med et annet budskap. "Er du større enn deg selv kanskje?", dette utdraget poengterer det jeg sa tidligere. Du er ikke større en det du er, og da er du perfekt.   

søndag 11. januar 2009

"Digitale fortelinger"

Like før jul begynte vi med å lage en såkalt "Digital forteling". Produktet skulle være en kortfilm på ca 3 min, men det skulle ligge mange arbeidstimer bak. Jeg jobbet alene fordi jeg syntes det var greit og det ville være lettere å sette lys på mine egne meninger. 

Jeg startet med å lage manus og sammle bilder. Fortellingen endret seg hele tiden fra manus ut ifra hvilke bilder jeg fant. Selv med Google er det vanskelig å finne gode bilder, som sier det jeg vil at dem skal si. Neste steg var å sette alt sammen med programmet "Photo story" fra Microsoft. Dette gikk greit, det var først når jeg skulle begynne å jobbe med lyden at problemene hopet seg opp. 

Etter at jeg hadde spilt inn lyden merket jeg at, kanskje jeg skulle investert i en ny mikrofon for noen år tilbake. Som dere kan høre på filmklippet    (Mitt redigerings studio)             lengre ned var det mye støy. Videre satte jeg sammen lyden med filmen, dette gikk relativt smertefritt taketvære redigeringsprogrammet Pinnacle.     

Jeg var veldig positivt overasket over hva resten av klasse hadde lagd. Oppgaven var veldig fri, så det var stort sprik i tolkningene på filmene. Mens noen hadde lagd filmatisert en egenprodusert forteling, hadde andre lagd en bildepresentasjon som presenterte emner som "Kjærlighet". Jeg vill ikke si at en av disse tolkningene er bedre en de andre, men kvaliteten på det klassen viste fram varierte. Jeg vil trekke fram en "Digital forteling" jeg syntes hadde en veldig god tolkning. Denne filmen/animasjonen tokk for seg en gutts liv i Gaza. Det som skilte denne presentasjonen fra de andre var at den fortalte en historie samtidig som den inneholdt veldig tidsriktig fakta. Mer om denne filmen kan trolig leses på Stians blogg. 

Her er et utdrag fra min "Digitale forteling" (hentet fra diverse, steder ca 1 min)

Bilde: Kenneth XXXXXXX

Programmer: